Børn og sorg – Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød

Børn og sorg

Børns forståelse af og reaktioner på sorg afhænger af deres alder og kan overordnet deles i tre kategorier: Det lille barn fra 2-5 år, det mellemstore barn fra 6-10 år og det store barn fra 10 år og opefter.

Det lille barn, 2-5 år
Små børns hjerner er endnu ikke i stand til at forstå et så abstrakt begreb som døden. Derfor reagerer de oftest ikke på selve budskabet, men på de konsekvenser, som dødsfaldet har på deres dagligdag.

Samtidig kan børn i den alder have en opfattelse af sig selv om værende “verdens centrum”, og de kan tro, at alle reaktioner er relateret til dem. Hvis mor og far er kede af det, kan de fejlagtigt tro, at det er deres skyld. Det kan derfor være en god ide at vise børnene, hvad mor og far er kede af – helt konkret, som f.eks. at tage dem med på kirkegården – eller at sige “det er fordi, lillesøster er død”, hvis man græder. Det vigtigste er, at børnene forstår, at det er en ting udenfor dem, der gør mor og far kede af det.

Små børn vil også ofte reagere med separationsangst og de har brug for nærhed, indtil de igen får tillid til verden. De kan i en periode f.eks. have svært ved at sove alene, og det vigtigste her er at skabe tryghed, mens sorgen bruser i familien.

Det mellemstore barn, 6-10 år
De lidt større børn forstår gradvist mere og mere om, hvad død er; de forstår, at døden er uundgåelig, og de kan få mange dybe tanker om deres egen død, som kan virke skræmmende på dem.

Det vigtigste her er ikke at negligere børnenes tanker, men at give dem plads til at fortælle om dem, og skabe et rum, hvor de må dele dét der fylder. Børnene i denne aldersgruppe er ofte optaget af hvad der sker, når man dør, og det kan være en god idé som voksen selv at have taget stilling til de mere spirituelle og eksistentielle spørgsmål. ”Hvad sker der når man dør?”, ”Skal du også dø?”, ”Hvem passer på mig, hvis I dør?”, er spørgsmål, som børnene ofte stiller forældrene.

Samtidig kan de også stadig blive ramt af den skyld, som de mindre børn har. Tal konkret med dem, lyt til deres tanker, og fortæl hvad der er sket, så I støtter barnet i at fjerne denne ”magiske tænkning”, hvor de tror, at de kan forårsage død med tankerne.

Det store barn over 10 år
Først når børn er i 10 årsalderen kan de helt forstå, hvad død er; de kan reflektere over, hvad der sker efter døden, og de kan mere reelt forstå det tab, som døden er for familien.

Børn i denne aldersgruppe vil have mange af de tanker, som også de mellemstore børn har, men med mere abstrakte, og måske eksistentielt dybere overvejelser. Jo ældre børnene bliver, jo mere bliver deres sorg sammenlignelig med de voksnes.

Du kan finde litteratur om børn og sorg her på linket.

Hvad kan du gøre, hvis du er bekymret over dit barns reaktioner?
Det er vigtigt at inddrage andre voksne i barnets netværk, når der er sket noget voldsomt, dvs. både familie, venner og fagpersoner, der til dagligt er sammen med barnet i daginstitutioner eller i skolen. Fortæl dem, hvad der er sket, del jeres tanker, og spar med dem.

 

Sådan kontakter du os


Ring på: 39 61 24 51 eller Skriv en mail: forening@spaedbarnsdoed.dk

Telefonerne er åbne på hverdage mellem kl. 9.00 - 14.00 og mails besvares alle hverdage.

Landsforeningen Spædbarnsdød er for alle, der mister et lille barn
– på et hvilket som helst tidspunkt i graviditeten, under fødslen eller i barnets første leveår.

    Jeg har lige mistet