Inddragelse af familie, venner og søskende – Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød

Inddragelse af familie, venner og søskende

Inddragelse af familie, venner og søskende

Når et lille barn dør, er der ofte mange flere mennesker end lige netop forældrene, der har glædet sig til, at barnet skulle komme eller har haft tid sammen med barnet.

Eventuelle søskendebørn, bedsteforældre, øvrige familie samt venner har hver især haft deres forestillinger om, hvordan livet med det lille nye medlem skulle være, og alle har glædet sig på hver deres måde.

Derfor kan det også være vigtig at tænke nogle af disse mennesker ind i at skulle hilse på og tage afsked med barnet.

Stolthed

Mange forældre er meget stolte af deres barn – også selvom alting føles helt forkert, fordi barnet ikke lever. Nogle forældre har lyst til, at nogle få skal se barnet, mens andre udvider kredsen af besøgende. Under alle omstændigheder siger mange, at det er dejligt at have delt deres barn med de nærmeste – præcis som man ville have gjort, hvis alt havde været, som det burde.

Nogle forældre kan også have betænkeligheder ift. at lade familie og venner se barnet. Måske er barnet meget lille, har nogle andre farver på fx hud og læber end andre babyer eller måske der er nogle misdannelser eller skader. For nogle giver det mening at svøbe barnet eller give det tøj på, inden man viser det frem.

Større søskende

Større søskende har som oftest også set frem til at skulle have titlen ”storesøster” eller ”storebror”. Nogle søskende har nået at lære deres lillebror eller lillesøster at kende udenfor mors mave, mens andre først møder deres nye søskende efter dødsfaldet.

Forældrene ved bedst, hvad der er godt for den eller de større søskende, men generelt kan det være rigtig godt for børnene at få hilst på deres nye lillebror eller lillesøster. Det kan godt være, at der kommer umiddelbare bemærkninger om barnets størrelse eller udseende, ligesom interessen både kan være større og mindre.

Gaver

Det kan være svært for familie og venner at vide, om det er passende at komme med en lille gave til barnet. Nogle forældre er glade for at få en lille ting til barnet – for eksempel kan et hjemmelavet tæppe, en lille bamse eller et stykke tøj være tiltænkt lige netop dette barn. Måske ønsker forældrene selv at beholde tingen, måske den skal følge med barnet i kisten.

Jeg har lige mistet