Til dig der skal tilbage til arbejde/studie – Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød

Til dig der skal tilbage til arbejde/studie

Mange forældre gør sig store overvejelser om deres tilbagevenden til arbejdet/studiet. I Landsforeningen Spædbarnsdød oplever vi ofte, at tankerne melder sig hurtigt hos forældre: ”Hvornår skal jeg tilbage til job/studiet igen?”, ”Hvordan skal opstart forløbe?”, Hvad skal jeg fortælle og til hvem?” mv.

Nogle forældre giver i denne omstillingsproces udtryk for et behov for et ’frirum’, hvor tankerne kan vendes væk fra sorgen. Andre savner tilhørsforholdet til kollegerne og deres omsorg. Og andre forældre kan opleve frygt, forvirring, præstationspres, angst, uro.

Faktum er, at sorgreaktioner og behov er forskellige, og der findes ikke et ’rigtigt’ tidspunkt at vende tilbage til arbejdet/studiet. Det er kun dig selv, der ved, hvornår du er klar til at vende tilbage til arbejde/studiet.

I rådgivningen har vi erfaring for, at det er vigtigt du selv har overvejet og taget stilling til din tilbagevenden.

Relevante overvejelser:

 • Hvordan ønsker du at informere din leder om du har mistet dit barn? Via mail, sms, telefonopkald, bede om et møde, komme forbi arbejdspladsen?
 • Hvordan vil du fortælle hvad der er sket?
 • Hvad har du brug for fra din ledelse og kolleger? Skal alle dine kolleger have besked om dit tab, eller udvælger du dine nærmeste kolleger?
 • Skal du informere alle dine kolleger? Via et møde, en fælles mail fra dig, en mail fra din leder?
 • Vil du bede om et møde med din leder vedrørende Forbered dig på at præsentere dine ønsker.
 • Er der særlige ting, dine kolleger skal kende til for hjælpe dig bedst muligt i opstartsfasen. Eksempelvis nogle normale sorgreaktioner som koncentrationsbesvær, hukommelsestab, og at sorgen kan fylde mere eller mindre i forskellige perioder.
 • Er der særlige forhold du ønsker at undgå i en periode? Er der noget du har brug for din leder videreformidler til dine kolleger for at undgå eventuel småsnak i krogene?
 • Kunne det være muligt at starte op på deltid. Hvilke fordele og ulemper er der i det for dig og jer?
 • Forsøg at melde klart ud og være mest mulig realistisk med hensyn til dine udfordringer, behov mv. overfor din leder? (Det tager tid og kræfter at komme ind i processerne igen og ofte vil du ikke være i stand til at præstere på et så højt niveau som tidligere.
 • Bed om ugentlige møder med din leder hvor I kan tale om hvordan du har det, og I kan tilpasse arbejdstid og opgaver til dine ressourcer.

Har du nogle spørgsmål eller har brug for at vende nogle af dine overvejelser med en rådgiver fra Landsforeningen Spædbarnsdød, så kontakt os.

Det var rart at begynde på arbejde 14 dage efter vi mistede. Det var en kærkommen distraktion. Jeg tænkte ikke så meget på hende, når jeg havde travlt på arbejdet, og det havde jeg brug for,” far til julie, der døde i 18. uge.

Jeg følte mig slet ikke klar til at starte arbejde igen, da jeg havde holdt mine 14 dages barsel, og presset jeg oplevede fra omgivelserne og min chef, gjorde det endnu sværere” far til Olfert, der døde i uge 23.

Sådan kontakter du os


Ring på: 39 61 24 51 eller Skriv en mail: forening@spaedbarnsdoed.dk

Telefonerne er åbne på hverdage mellem kl. 9.00 - 14.00 og mails besvares alle hverdage.

Landsforeningen Spædbarnsdød er for alle, der mister et lille barn
– på et hvilket som helst tidspunkt i graviditeten, under fødslen eller i barnets første leveår.

  Jeg har lige mistet